Guldmjölk och gurkmejapasta


Guldmjölk är gott och det är gurkmejan, Curcuma longa, som ger den fina gula färgen. Drycken anses ha en lugnande inverkan. Inom folkmedicinen har gurkmeja använts länge för att behandla och bota inflammatoriska åkommor. 

Jag dricker den för att den är så mustig och god! 

Först behöver du göra en gurkmejapasta:

blanda 0,5 dl ekologisk, mald gurkmeja med 1,5-2 dl vatten samt 1/3 tsk svartpeppar. Koka upp under omrörning och sjud sedan på svag värme i 10 minuter. Rör om då och då. Blandningen kommer att tjockna till en pasta.

Gurkmejapastan förvarar du i en glasburk i kylen där den håller i cirka två veckor. 

Så här gör du guldmjölk:

häll upp 3 dl valfri mjölk i en kastrull och tillsätt 1 tsk gurkmejapasta samt 1/2 tsk mald kardemumma, 1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver, 0,5 tsk kokosolja, en nypa svartpeppar och en nypa cayennepeppar, 1/2 tsk honung och ev riven ingefära. Låt det hela sjuda i några minuter. Häll upp i en kopp och njut!

Jag tycker att det är absolut godast med mjölk men det går även bra med havredryck.

Klicka här om du vill till receptet för hur du gör havredryck

Ikväll har jag satt frö på kronärtskocka och aubergine. Vackra och otroligt goda grönsaker! 

Kommentarer