Fredskalla


Fredskallan, Spathiphyllum wallisii, är en makalös luftrenare som tar upp och binder giftiga ämnen ur luften utan att själv ta skada. Ämnen som t ex bensen, formaldehyd, aceton, ammoniak och alkohol. Dessa ämnen finns i bl a rengöringsmedel, plast och färg. Fredskallan är däremot giftig för katter. Vi har fyra katter men dom har tacksamt nog aldrig visat intresse för fredskallan vilket innebär att vi kan ha den i vårt hem. 

Den återfuktar även luften genom att släppa igenom vattenånga genom sina stora blad. Så det känns toppen att vara omgiven av dessa växter under de månaderna på året som man vistas mycket inomhus.

Fredskallan är en sumpväxt och rötterna vill inte torka ut helt men jorden bör få torka upp mellan vattningarna. När den vattnas mår den gott av att bli helt genomblött med ljummet vatten och den stormtrivs om bladen blir duschade regelbundet med rumstempererat vatten. 

Den vill ha svag näring varannan vecka vår och höst. Vintertid räcker det med en gång i månaden. Den trivs i både ljusa och skuggiga fönster men blommar som mest när den står ljust. När våren kommer så sätter jag ut våra fredskallor i skuggan av några buskar. Där får dom stå tills det blir höst. 

Dom växer snabbt och när dom blivit för stora så är det bara att dela dom. Det gör jag i samband med omplantering på våren. 

Jag är så tacksam för denna underbara luftrenare som även är väldigt vacker att titta på, både med och utan blommor.



Kommentarer